Troeven

Troeven

De HIVO's in Vlaanderen hebben een unieke troef in handen, namelijk de combinatie van 'visie - meesterschap - leiderschap' in een driejarige vervolgopleiding. Dit is een kenmerk dat je nergens anders in het Vlaamse onderwijs zult vinden.

Met deze bijzondere combinatie streven de HIVO's ernaar om onderwijskundig leiderschap bij hun studenten op te bouwen. Ze bereiden hen grondig voor op de rol van onderwijsmaker en stellen hen in staat om eventueel ook taken van schooldirecteur of interne pedagogische begeleider op zich te nemen.

De HIVO's kunnen gezien worden als hoogwaardige voorbereidingscursussen voor iedereen die de ambitie heeft om schoolleider, onderwijsinspecteur of pedagogisch begeleider te worden. Ze leggen een solide basis voor toekomstige leiders in het onderwijs.

Wat opvallend is, is dat studenten de opleiding op vrijwillige basis volgen, naast hun reguliere werkzaamheden. Dit getuigt van hun enorme motivatie en toewijding. Hierdoor kunnen de HIVO's wellicht worden gezien als de beste investering die de Vlaamse overheid kan doen op het gebied van vervolgonderwijs.

De studenten verdienen dan ook meer dan terecht het getuigschrift en het diploma, evenals de bijbehorende verloning, nadat ze succesvol groeifase 1 (visie en meesterschap) en groeifase 2 (leiderschap) hebben afgerond. Deze erkenning en beloning zijn het bewijs van hun harde werk en inzet.

Samengevat: De HIVO's in Vlaanderen hebben een unieke en krachtige troef in handen met hun combinatie van 'visie - meesterschap - leiderschap'. Ze bouwen onderwijskundig leiderschap op bij hun studenten en bereiden hen voor op uitdagende rollen in het onderwijs. De motivatie van de studenten, gecombineerd met de kwaliteit van het onderwijs, maakt de HIVO's wellicht de meest waardevolle investering die de Vlaamse overheid kan maken op het gebied van vervolgonderwijs. De studenten verdienen dan ook alle erkenning, diploma's en verloning die bij hun succesvolle afronding van de opleiding horen.